гипогликемиялық және Антил-липидті әсерге ие, қандағы қантты төмендетуге көмектеседі және қант диабетінде көрсетілген. Бұл әрекет көбінесе чага атақты бета-глюкандардың болуына байланысты. Алайда, бета-глюкандардан басқа, чага арсеналында қант диабетінде тиімді биоактивті заттар бар.
Оның құрамындағы инотодиол және траметенолин қышқылы бізге екінші типті қант диабеті ретінде белгілі омега-6 артық синдромымен күресуге көмектеседі.
Қытай ғалымдарының жақында жүргізген зерттеулері (2017) тышқандарда жасанды түрде пайда болған екінші типті қант диабетіне қарсы жоғары тиімділік көрсеткен ғылым үшін жаңа полисахарид-хром кешенін анықтап, синтездеуге мүмкіндік берді. Кешен UIOPC (Ultrafiltration polysaccharide from Inonotus obliquus polysaccharides-chromium (III) complex) деп аталды. UIOPC-ті төрт апта бойы емдегеннен кейін, тексерілген тышқандардағы дене салмағының, ораза қандағы глюкозаның (FBG) және плазмалық инсулиннің деңгейі бақылаумен салыстырғанда айтарлықтай төмендеді. Зерттеу нәтижелері UIOPC гипогликемиялық және антиоксиданттық қабілеттерге оң әсер ететінін және тотығу стрессі мен гипогликемиядан туындаған бауыр, бүйрек және ұйқы безі тіндерінің зақымдану деңгейін едәуір төмендететінін көрсетті.
Сонымен қатар, хромополисахарид кешені жоғары дозаланған енгізу кезінде қауіпсіз болып шықты. Мұның бәрі жақында “металл-қант жаңалығы” функционалды тамақтанудың жаңа түрлерінің негізі ғана емес, сонымен қатар екінші типті қант диабетін емдеуге арналған дәрі ретінде де қолданылатындығын көрсетеді. Тағы бір қытай тобы глюкоза мен галактоза молекулаларынан жиналған және HIOP1-S және HIOP2-S (2018) деп аталатын жаңа чага гетерополисахаридтерін анықтады. Олар сондай-ақ айқын антидиабетикалық әлеуетке ие.
Чагидің суда еритін меланин кешені бета-глюкандарға ұқсас қасиеттерге ие. Ол күшті антигипергликемиялық және пайдалы липидті-метаболикалық әсерге ие, бұл оны перспективалы антидиабетикалық агенттерге нақты үміткер етеді.
Қандағы қанттың қалыпты деңгейін ұстап тұру үшін күніне бір шай қасық Қос чага сығындысын немесе стандартты курстың екі капсуласын алу немесе күніне екі стакан чага шайын қайнату және ішу жеткілікті. Орыс халықтық медицинасында чаганың антидиабетикалық тиімділігін арттыру үшін кейде кептірілген шалғынды жоңышқа гүлдерінің немесе кептірілген планен жапырақтарының отвары инфузияға немесе отварға қосылады (1 шай қасық құрғақ шикізатты 1 стакан суық су құйыңыз, баяу отта 10 минут қайнатыңыз, содан кейін 30 минут талап етіңіз және штамм).
Сонымен қатар, қант диабетінде чаганы белгілі сақтықпен қабылдау керек, өйткені саңырауқұлақ қандағы қантты тез төмендетеді. Мысалы, 1:5 сұйылтудағы отвар үшін зерттеулер қан сарысуындағы глюкоза деңгейінің барынша төмендеуі оның отварын ішке қабылдағаннан кейін 1,5—3 сағаттан кейін байқалатынын көрсетті. Бұл жағдайда қант деңгейі 15,8—29,9% төмендейді. Егер сіз диабетпен ауыратын болсаңыз және чаганы қабылдасаңыз, гипогликемия белгілерін байқап, қант деңгейін мұқият және үнемі бақылап отырыңыз. Егер сіз қант диабетімен ауыратын чагадан бас тартқыңыз келмесе, Сіздің емдеуші дәрігеріңіз диабетке қарсы дәрі-дәрмектердің дозасын түзетуді қажет етуі мүмкін екеніне дайын болуыңыз керек.